Valt discriminatie af te leren?

discriminatiePraktisch niemand is vóór discriminatie, en toch is discriminatie ook in Nederland nog niet uitgebannen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed in opdracht van het ministerie van sociale zaken een test: blanke Nederlanders en niet-westerse Nederlanders meldden zich 460 keer als werkzoekenden bij uitzendbureaus. De acteurs hadden qua geschiktheid steeds precies hetzelfde profiel. Uitkomst: de blanken kregen in 46 procent van de gevallen een baan, de nieuwe Nederlanders in slechts 28 procent van de gevallen.

Hoe komt het dat wij discrimineren? En hoe komen we ervan af? Ik herinner me dat ik jaren geleden eens uitviel tegen een kassameisje met een hoofddoekje. Ik weet niet meer waar het over ging, maar om een of andere reden liet ik haar merken dat haar gedrag mij stoorde.

De gebeurtenis bleef hangen in mijn hoofd, ik had het gevoel dat er iets veranderd was. Later realiseerde ik me dat ik tot op dat moment doorgaans voorzichtiger, beleefder om was gegaan met mensen die ik op basis van hun uiterlijk als allochtoon zag, om maar niet te discrimineren. Ik deed kennelijk aan positieve discriminatie. Terwijl ik het discrimineren pas werkelijk voorbij ben, als ik tegen iemand met een andere huidskleur even hard uitval als tegen een blanke.

Ik legde de kwestie voor aan het Filosofisch Elftal. Lees hier de conversatie met filosofen Frank Ankersmit en René Gude in Trouw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s