Staat concentratie onder druk?

Coach Marco Borsato, in een peptalk tegen deelnemers aan The Voice of Holland: ‘Jullie moeten eerder opstaan. Ik zie jullie veel te laat online komen.’

de afleidingsmachineOnline zijn is dus synoniem geworden voor wakker zijn. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar op basis van mijn eigen ervaring lijkt me dit geen vooruitgang. Hoe meer ik online ben, hoe minder geconcentreerd ik werk.

Ik legde dit voor aan twee filosofen. Ze bleken mijn zorgen niet echt te delen. Ze wezen tamelijk optimistisch op nieuwe manieren van denken, nieuwe vaardigheden en revoluties die ons nog wachten. Maar één ding viel me op: beiden hebben ze in hun eigen leven wel tamelijk strikte maatregelen genomen om de digitale afleidingsmachinerie in toom te houden. Dat ga ik ook maar eens doen.

Lees hier het Filosofisch Elftal over dit onderwerp, met Bas Haring en de debuterende elftal-speelster Liesbeth Noordegraaf-Eelens.

Advertenties

2 gedachten over “Staat concentratie onder druk?

  1. Marcus, mooi onderwerp. Alleen vermoed ik dat Borsato bedoelde: jullie komen ’s avonds te laat online. Mij lijkt namelijk de logica ‘in de ochtend te laat de eerste tekenen online, dus te laat wakker’ iets te kort door de bocht, al begrijp ik dat je punt juist is van niet. Is het fragment beschikbaar? Dan is daaruit misschien beter af te leiden wat er bedoeld is.

  2. Dankjewel Thijs. Op Facebook stelde iemand dezelfde vraag. Misschien heb ik het verkeerd begrepen. Het fragment is denk ik wel terug te zien, tegen betaling. Het was in de laatste uitzending voor de halve finale.
    Natuurlijk zou het sterker zijn als mijn (wellicht dus foutieve) interpretatie klopt, want dan lijkt het alsof Marco van zijn pupillen eist dat ze ’s ochtends tijdig online komen. Maar de reden dat ik hem citeer blijft volgens mij sowieso wel overeind: het ging mij erom dat online zijn synoniem is geworden voor wakker zijn, of dat nou ’s ochtends is of ’s avonds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s