De verzwegen visie van Rutte II

Het enige principe dat het kabinet-Rutte II van meet af aan heeft uitgedragen, past op een Hollands wandtegeltje:

je moet elkaar iets gunnen.

De leden van dit team staan zich erop voor dat ze zich niet hebben verloren in pogingen om tot één gezamenlijk verhaal te komen, ze maken afspraken op basis van uitruil, terwijl hun ideologische voorkeuren verschillend zijn en blijven.

De directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de beide regeringspartijen denken heel verschillend over deze keuze, bleek uit een opmerkelijk dubbelinterview in Trouw. Monika Sie (PvdA) zou graag alsnog een gezamenlijke visie formuleren, terwijl Patrick van Schie (VVD) dit onnodig en onwenselijk acht.

Monika Sie droeg twee gronden aan voor haar wens. Ten eerste: voor het doorvoeren van aanzienlijke bezuinigingen heb je een gedeeld toekomstbeeld nodig, anders krijg je de bevolking niet mee. Ten tweede: een strikt zakelijke afweging per dossier leidt ook tot een strikt zakelijke beoordeling door de burger. Dat kan tot problemen leiden, zoals in de eerste weken al gebleken is.

Maar daarmee is de vraag of een visie inhoudelijk ook echt nodig is eigenlijk niet beantwoord. Ik legde de vraag voor aan Filosofisch Elftalspelers Ger Groot en Sabine Roeser. Lees hier hun antwoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s