De gemeente en de gemeenschap

Krakers zijn profiteurs die gebouwen inpikken en vernielen. Klopt dat wel altijd? In de zomer van 2011 schreef ik voor Trouw een reportage over de kraak van een voormalig dierenasiel in Amsterdam Oost. De redenering van de krakers was: als de gemeente in zee gaat met een projectontwikkelaar die een enorm stadsterrein en een monumentaal pand jarenlang laat verloederen, heeft de gemeenschap dan niet het recht om zelf een initiatief te nemen op die plek?

Inmiddels hebben de krakers bewezen dat ze op eigen kracht, zonder subsidie, heel wat voor elkaar kunnen krijgen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor de buurtbewoners om hen heen. ‘De Valreep’ is geen gesloten bolwerk geworden, maar een vrije culturele ontmoetingsplek, compleet met stadstuintjes en activiteiten voor kinderen. Een plek waar ook beginnende bandjes, schrijvers en kunstenaars kunnen optreden. En toch krijgt De Valreep geen enkele steun van de gemeente – in tegendeel, er is een plan in de maak om het gebouw te transformeren tot een dor verkoopkantoor, waarmee de gemeente een eind zou maken aan alle spontane initiatieven van de gemeenschap. Natuurlijk, kraken is verboden (via een door rechtsgeleerden fel bekritiseerde wet), maar waarom kan niet elke kraak als een afzonderlijk geval worden beoordeeld, met de context van de plaats en de openheid naar de omgeving als belangrijke criteria?

De mensen van De Valreep presenteren op maandag 19 maart hun nieuwe plannen, lees ik op hun blog. Lees hier [ kraak dierenasiel 1:2kraak dierenasiel 2:2 ] mijn reportage over de eerste dagen van deze kraak, en oordeel zelf.

Advertenties

2 gedachten over “De gemeente en de gemeenschap

  1. Ik kan je verhaal volgen, maar het is zo jammer dat alles altijd met regels moet worden geregeld.om misstanden te voorkomen om vrije handel toe te laten en het kapitaal nog meer winst te kunnen laten maken.
    Maar voor vele geleden ook afspraak ik afspraak en misschien moeten we daar van te voren er toch meer over na gedacht worden en bedacht worden moet er altijd wat? Laat inderdaad dingen zoals de tuintjes gebeuren al is het tijdelijk .

  2. Dankjewel voor je reactie, Astrid. Wat bedoel je als je zegt dat het jammer is dat ‘alles altijd met regels moet worden geregeld’? Ik pleit er niet voor om extra regels in te voeren, ik pleit ervoor om de bestaande regels anders te interpreteren – met meer oog voor de initiatieven die uit een gemeenschap zelf komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s